Cheescake m lime och kardemumma




Detta blev dagens dessert till middagen. Inte dumt alls!



Ingredienser

200 gr philadelphiaost
1 dl socker + 1 msk till äggvitan
3 ägg
3 dl vispgrädde
½ kryddmått salt
saft och rivet skal av ½ lime

15 Mormors godaste kardemummaskorpor


Rör ihop strösocker, philadelphiaost, saft och skal av lime och salt, dela äggen. Rör i äggulorna med ost och socker, vispa äggvitorna till hårt skum med 1 msk strösocker. Vispa grädden till fast konsistens. Blanda i grädden och äggvitan med philadelphiaosten.

Smörj en valfri form med smör och smula ner skorporna. Botten ska vara täckt.(ca 1cm tjockt lager är lagom) Häll i smeten, täck med plastfolie och ställ in i frysen, i minst 4 timmar. (Ta ut den ca 20 minuter innan den skall ätas)

Servera med färsk bär eller frukt.


Hemmagjord senap







Denna senap gjorde jag till vårat julbord efter att ha tittat på jul med Ernst på tv4. Gjorde om receptet lite, tog bland annat bort 2 msk rivet citronskal och Colman's senapspulver hade jag inte hemma så det tog jag också helt enkelt bort. Dessutom tog jag hälften bruna och hälften gula senapskorn. Det är ju en smaksak! Lika mängden honung kan man öka lite om man vill ha söt och stark senap.

Ingredienser

125 g senapskorn (Hälften gula och hälften bruna)
5 msk vatten
1 dl vit balsamvinäger
3 msk honung
3 msk olja
1 msk Colman's senapspulver

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ i kylen över natten. Mixa sedan med en stavmixer och häll upp på glasburk med lock. 






Mina saffransbullar

I år gjorde jag saffransbullar till jul och de blev riktigt lyckade! Receptet på degen hittade jag på ett mjölkpaket och innehåller 2 påsar saffran och kesella. Bilden är dock från svenska dagbladet, men väldigt lika mina!

 Bild: SvD



Saffransbullar

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Garnering;
50 gr smör
1,5 tsk kardemummakärnor
mandelmassa
1 ägg
pärlsocker


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffran i mortel och koka upp med smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kvarg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 1 cm tjock. Rör ihop riktigt mjukt smör med 1,5 tsk kardemummakärnor(stöt i mortel) Bre ut det över degen. Riv sedan av mandelmassan på rivjärn över degen till jämnt lager och rulla sedan ihop. Skär i lagom stora bullar och lägg dem i bullformar på plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Kardemummaskorpor i juletid

 

Mina saffransskorpor och pepparkakor har tagit slut och vad passar inte då bättre än att göra kardemummaskorpor nu i juletid? Har hittat receptet på recept.nu.  Leila Lindholm har fantastiska recept!







Mormors goda kardemummaskorpor (Leila bakar)

100 gr rumsvarmt smör
1 urskrapad vaniljstång
1 tsk kardemummakärnor
1 dl socker
0,5 dl råsocker
2 ekologiska ägg
100 gr sötmandel
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver


(Källa:Leila Lindholm)


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Stöt kardemumman i en mortel.

3. Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.

4. Rör ner ett ägg i taget.

5. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln.

6. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.

7. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

9. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

10. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.


Äppelringar

Denna idé hittade jag in en julbok som jag  bara var tvungen att prova. Trevligt med naturligt julpynt som dessutom doftar gott!

Tryck ur kärnhuset och skiva äpplet i tunna skivor rakt av ca 3-4 mm tjocka. Lägg på plåt och strö kanel på båda sidor, låt torka i ugnen i 100 grader i 3-6 timmar. Vänd dem då och då.




Apelsinmarmelad




Fick lust att göra något som känns juligt, så det blev apelsinmarmelad med en touch av julen.


Apelsinmarmelad med kanel

1 kg apelsin ekologiska (ca 5 stycken)
1 lime
2 kanelstänger
5 hela nejlikor
4 dl vatten
1 kg syltsocker

 

Skrubba apelsinerna och limen under ljummet vatten och skala hälften av apelsinerna. Med eller utan skal är en smaksak. Skär sedan apelsin och lime i små, små bitar(de kokas inte söner märkbart) Alt riv skalen på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda sedan alla ingredienser i en stor kastrull och rör tills syltsockret har blandats ut ordentligt. Koka upp under omrörning och låt allt koka ordentligt i 15 minuter. Häll därefter upp marmeladen på glasburkar och ställ att svalna innan locken sätts på. Förvaras svalt och mörkt.


Skorpor i adventstid



Kände för att baka något juligt som ändå inte är sååå onyttigt så då blev det skorpor med mandel och saffran.

Här kommer receptet!

100 gr smör
1 gr saffran
2 ägg
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl grovt hackad mandel
1,5 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med den grovt hackade sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta sedan ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Blåbärsmuffins



I slutet av sommaren fanns det mycket blåbär i skogen och sedan dess har vi frossat i blåbär, en regnig eftermiddag blev det dessa mumsiga muffins som jag och sonen bakade.


Blåbärsmuffins

50 gram smör
1½ dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk

Rör smör och socker och vaniljsocker poröst, rör sedan i äggen. Blanda mjöl och bakpulver, blanda i växelvis mjölblandningen och mjölken i smör/socker/ägg smeten. Klicka ut i formar och peta i blåbär efter behag i varje muffins! Gräddas i 175 grader i ca 15-20 minuter. (Blir ca 15-20 stycken)


Ny blogg för inredning och bakverk!

Välkommen till min nya blogg för inredning och bakverk! Kommer även att bli några matrecept skulle jag kunna tänka mig!

//Hanna

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0