Födelsedagsfika!



Bakade till min pappas födelsedagsfika igår. Bjöd på denna vetekrans med smak av äpple och mandel, Franska macarons och gräddtårta m jordgubbar!  Oskar bakade även mördegskakor med lingon i form av traktorer, bilar mm.


Ingredienser

1 sats lyxig vetedeg med kardemumma (Leilas)
100
100 g mjukt smör
1
1 dl råsocker
2
2 msk malen kanel
200
200 g mandelmassa
1
2 stort rött äpple
50
50 g mandelspån
1
1 st  ägg till pensling


Gör degen(samma som mina blåbärsbullar) och låt stå att jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 min. 

Fyllning:
Rör ihop smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig smet. Riv sist i äpplena.

Dela degen i två delar och kavla ut var och en till en rektangel ca 0,5 cm tjock. Dela fyllningen på två och bred ut på rektanglarna och rulla sedan i hop till två tighta rullar. Forma till ringar och lägg i smorda springformar. Klipp med en sax sneda snitt ca 5 cm djupa med 1 cm mellanrumm och vik sedan upp snitten åt vartannat håll. Låt jäsa 40 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 25 min i varmluft på 175 grader. 200 grader i vanlig ugn.




Ingredienser

Grundrecept mandelkakor
4 4 st ekologiska äggvitor
0.5
0.5 dl strösocker
150
150 g skållad och malen sötmandel
4
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 100 g mjukt smör
1.5
1.5 dl florsocker
1
1 tsk vaniljsocker
1
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg



Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker. Dela ev upp smeten i skålar och färga in den i olika färger. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna

Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.





Vaniljbottnar fyllda med geischa-fluff, kokosgrädde och jordgubbsmousse.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Allt var jätte gott som vanligt!

2010-05-30 @ 19:41:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0