Mina saffransbullar

I år gjorde jag saffransbullar till jul och de blev riktigt lyckade! Receptet på degen hittade jag på ett mjölkpaket och innehåller 2 påsar saffran och kesella. Bilden är dock från svenska dagbladet, men väldigt lika mina!

 Bild: SvD



Saffransbullar

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Garnering;
50 gr smör
1,5 tsk kardemummakärnor
mandelmassa
1 ägg
pärlsocker


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffran i mortel och koka upp med smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kvarg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 1 cm tjock. Rör ihop riktigt mjukt smör med 1,5 tsk kardemummakärnor(stöt i mortel) Bre ut det över degen. Riv sedan av mandelmassan på rivjärn över degen till jämnt lager och rulla sedan ihop. Skär i lagom stora bullar och lägg dem i bullformar på plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0