Ljust formbröd m surdeg

   






Ingredienser



Surdeg(dagen innan)

25 gr jäst
1½ dl vatten(37 grader)
1½ dl vetemjöl special

Bröddeg

25 gr jäst
5 dl vatten(37 grader)
surdegen
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
3 dl dinkelmjöl
ca 12 dl vetemjöl special


Blanda surdegen som bör stå ett dygn.

Smula jästen i bunke, häll över 37 gradigt vatten och  rör i resten av ingredienserna. Låt jäsa 1 timme och en kvart ca. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar utan att knåda degen. Vik in kanterna och lägg i varsin brödform. Smorda och bröade med sesamfrön. Jäs i 30 minuter under bakduk. Grädda i 250 grader i 15 minuter, stäng av värmen och låt stå ytterliggare 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Banan & Chokladmuffins

Idag blev det banan och chokladmuffins på eftermiddagen, för att variera sig lite! Fick baka helt själv utan barn, det var rätt skönt faktiskt. Men det är kul att barnen gillar att baka!

Här kommer även en bild på min älskade muffinsplåt!! Den är verkligen super att ha..    



          

       

Ingredienser:

2 ägg
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gr smält smör
1 dl mjölk
rivet skal av en citron
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
½ dl kokos
2 bananer

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör, riv i skalet av en citron och blanda i mjölken. Rör ner det i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner det i smeten. Skiva bananerna. Varva smet och 2-3 bananskivor i varje muffinsform(12 st) till ungefär 3/4 av formen, avsluta med smet. Gräddas i 175 grader varmluft ca 15 min.



          
        

Kladdkaksmuffins!




Här har vi haft pippi på kladdkaksmuffins på sista tiden... Jättegoda! Receptet är taget på www.recept.nu Leila Lindholms kladdkaksmuffins.


Ingredienser.

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smält smör
0,5 dl matolja
1 dl sirap
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt, smält smör och blanda i olja och sirap, låt svalna en aning innan den blandas ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner det i smeten.

 Jag använder en muffinsplåt att sätta pappersformarna i så håller de formen bättre utan att flyta ut. Fyll dem till 2/3, annars rinner det över. Gräddas i 175 grader i ca 15 min. Serveras med vispad grädde.




Rosor och kallor

Har bakat tårtor idag igen, kul men nu är jag trött! Hade gjort egen sugarpaste, men den blev inte så lyckad så det var svårt att få till det. Blev inte helt nöjd med dem, det gick lite trögt att baka idag, men här kommer lite bilder på resultatet!

                    

                     

                    

                     

                     

Tårtor

Idag har jag bakat tårtor till en begravning. Ljusa bottnar fyllda med gräddig vaniljkräm och blåbär, spacklade med ett tunt lager grädde, marängsmörkräm med chokladsmak och täckta med marsipan.

                       

                       

                       

RSS 2.0