De godaste frukostbröden!

Ja, har hittat ett recept på Martin Johanssons blogg, Pain de Martin, som bara är så gott! Enkla att göra är det också! Man gör degen på kvällen och ställer i kylen för jäsning under natten och bakar ut innan frukost på morgonen.


       



Bröddegen

4 dl (400 g) vatten
2 tsk (10 g) jäst
8 dl (480 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung

 Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten. 


Ta fram degen på morgonen och häll ut den på ett ordentligt mjölat bakbord och dra ut den till ca 10x40 cm. Sedan viker man den på mitten så att den blir 5 x 40 cm. Sätt ugnen på 275 grader och låt den jäsa 30 min under bakduk medan ugnen blir riktigt varm. Förvärm en plåt i ugnen. När man lägger bröden på en het plåt fastnar de inte utan får en gräddad yta direkt.

Dela med degskrapa/osthyvel i 8-10 bitar och lägg på den förvärmda plåten. Pensla med vatten och strö på solroskärnor, linfrö och till sist lite mjöl. Gräddas sedan ungefär 15 min tills de får ordentligt med färg utan att brännas.
 
Perfekta bröd för den mysiga helgfrukosten med familjen!


Enkelt rågbröd på surdeg

Det här är det första brödet jag bakar på min rågsurdegsgrund och det blev riktigt bra!



 


Här kommer receptet.


Dag 1(kväll)

100 gr rågsurdegsgrund
300 gr ljummet vatten
180 gr fint rågmjöl

Blanda i en bunke och täck med plastfolie, låt stå framme över natten.


Nu ska det vara bubblor i degen och den ska va som chokladmousse i konsistensen

Dag 2(morgon)

Degen från gårdagen
50 gr vatten
300 gr rågsikt
10 gr salt
½ tsk hel kummin

Röres ihop för hand till en ganska lös deg. Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar till dubbel storlek.

Ta sedan fram en kastrull som rymmer ca 2 liter, tryck ner ett bakplåtspapper och lägg i degen strö över lite kummin och mjöl och låt jäsa ytterligare 1 timme under bakduk.

Sätt på ugnen i god tid på 275 grader så att den hinner bli riktigt varm. Ställ in brödet och sänk värmen till 250 grader. Efter 15 min sänk värmen till 200 grader och låt stå ca 10 min innan man tar ut brödet ur kastrullen och lägger det direkt på gallret för att det ska få färg runt om. Stick en termometer i brödet, när den visar 98 grader är det klart! Låt svalna på galler under bakduk.



Rågsurdeg Grundrecept

Detta recept på rågsurdegsgrund hittade jag i Buffé tidningen.  Jag måste säga att det är väldigt kul med surdegsbak! Det gäller att planera lite bara. Detta är ett recept på en rågsurdegsgrund, som man kan när den är klar, ha ståendes i kylen och mata den ett par gånger i veckan. Men de första fem dagarna ska den stå i ca 25 grader.




Dag 1, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
30 g (1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Rör ihop vatten och mjöl i en rymlig glasburk. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 20–25 grader.

 

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

 

Dag 4, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
90 g (1 1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

 

Dag 4, kväll
100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (1 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt (eller dela till fler surdegar) utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

 

Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

 

Dag 5, kväll
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

 


Bröllopstårta



Ljusa vaniljbottnar fylld m gräddig vaniljkräm och grovt hackad mörk choklad och hallongrädde m cocos. Spacklad med grädde och choklad-marängsmörkräm, täckt med sp. Dekor i fp och kristyr.

Bagels



Här är ett recept på bagels som barnen har sett Leila baka. Självklart ville de prova!


Ingredienser 

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön


Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.

Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.

Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.


För chokladälskaren!




Riktigt goda muffins om man som jag älskar choklad! Första testet med min nya muffinsplåt och nya helt underbara formar i papper!

Här kommer receptet!

Ingredienser (ugn: 225 grader)

2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 gr smält smör
1,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
100 gr grovt hackad 70% choklad


Ägg, socker och vaniljsocker vispas ordentligt vitt och pösigt. Häll i smält smör och mjölk. Blanda samman mjöl. bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner det i smeten tills det blandats väl. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Klicka ut i formar (12 normalstora muffinsformar) och grädda i ca 12 minuter i 225 grader.



Alla Hjärtans Dag tårta




Här letar man alla tillfällen att baka tårta och självklart blir det då en på Alla Hjärtans Dag!

Ljusa bottnar med gräddig vaniljkräm, hallongrädde m kokos och spacklad med Marsmallowsfluff-smörkräm.  Täckt med marsipan/sp. Dekor i mf-smörkräm och sp.

Har precis skickat efter lite nya verktyg, tyllar mm. Jättekul att jobba med bra grejer!


Morotskaka




Min son på 4 år ville kolla in Leila bakar idag på datorn, det fick han absolut göra. Han gillar bakning gossen! Det resulterade i både en morotskaka till middagens efterätt och minimuffins att stoppa i frysen till oväntade fikagäster!





Ingredienser

2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl olja (rapsolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
3 dl morötter, rivna
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker


Riv morötterna på det grövsta på rivjärnet. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och olja vitt och pösigt. Tillsätt morötterna. Blanda mjöl kanel och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Häll upp i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, tills den fått fin brun färg på toppen. Låt kakan kallna i formen, under bakduk.

Glasyr

100 gr philadelphiaost
35gr rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker

Vispas ihop med elvisp och bres på kakan när den har kallnat.




Muffins-grundrecept



Ingredienser

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

(leila lindholm)


Vispa ägg socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt med elvisp, blanda i mjölk och smält smör. Vänd försiktigt i mjöl blandat med bakpulver och salt. Riv till sist i skalet av en citron. Fyll formarna till 2/3 smet. Vill man ha fyllning t ex bär(jag hade äppelbitar idag) så fyll botten med smet, stoppa i bären och fyll sedan på med lite smet  ovanpå. Tag gärna dubbla formar så håller de formen bättre!
Grädda i 175 grader varmluft  ca 12 min, tills de är gyllene på toppen.

Formbröd med surdeg



Det var dags att fylla på med matbröd här hemma, så det blev ännu en sats formbröd som är lätt att rosta!
Men denna gång gjorde jag det med surdeg på rågmjöl.

Receptet:

Surdeg(ska stå i rumstemp ett dygn)
25 gr jäst
3 dl vatten(37grader)
1,5 dl lantbrödsmjöl
1,5 dl rågmjöl

Bröddeg
25 gr jäst
5 dl 37 gradigt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
surdegen
9 dl lantbrödsmjöl
7,5 dl vetemjöl

Jäses sedan 2 timmar. Knåda lätt och lägg i 2 formar, låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Gräddas 30 min i 250 grader, stäng av värmen och låt stå inne ytterligare 15 min. Låt sedan svalna på galler under bakduk.

Doptårta till Sigfrid







Fick äran att göra en doptårta till lilla Sigfrid som är runt ett halvår. Jättekul! Det var min kusin som frågade om jag kunde baka, och självklart kunde jag det! Det är verkligen jättekul att göra tårtor.

Detta blev resultatet, den bästa jag gjort! Jag är supernöjd!









Den är fylld med blåbär och cocosgrädde + vaniljgrädde. Laktosfri. Spacklad med grädde och chokladsmörkräm.

RSS 2.0