Mitt rostbröd




Eftersom både jag och min man tycker om rostat bröd, kanske för att det inte behöver tinas, så letade jag på ett recept på grovt formbröd. Det blev inte dumt alls!


Ingredienser

1 fl lättöl, 33 cl (jag tog julöl)
1 1/2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
6 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl med fullkorn
smör till formarna


Smula jästen i en bunke, värm vatten och öl till 37 grader(använd termometer) Rör ut i jästen, tillsätt salt olja och grahamsmjöl, vetemjöl till lagom konsistens. Den ska släppa från degbunkens kanter, men kan vara lite klibbig ändå. Jäs 30 min.

Ta upp och knåda lätt, lägg i två smorda avlånga formar ställ att jäsa ca 30 min till under bakduk. Pensla med vatten och strö över grahamsmöl. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter. Själp upp ur formarna och grädda ca 5 minuter till direkt på gallret i ugnen med undersidan upp så att alla sidor får lite färg. Låt svalna på galler.

Skär upp i skivor och frys in. Bara att ta upp och rosta!

Årets första semlor!



Nu har jag bakat årets första semlor! Ska avsmakas med familjen efter middagen i kväll... Det ser vi fram emot!
Här kommer receptet!



Ingredienser. (ca 22 st små)

50 gr jäst för söta degar
75 gr smör
3 dl minimjölk
½ dl socker
1 tsk kardemummakärnor
1 ägg
8 dl vetemjöl med fullkorn
1½ dl grahamsmjöl

Fyllning ca 10 st små

1½ dl mandel
1½ dl socker
1 dl mjölk

3 dl vispgrädde
Florsocker


Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader(använd gärna termometer för exact temp. blir bättre jäst då)
Rör ut jästen i degspad tillsätt socker, nystött kardemumma ägg och slutligen mjöl. Ställ att jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Dela i 22 delar(använd gärna digital köksvåg för lika storlek på alla bullar. Mina vägde ca 42 gr styck)
Rulla bullarna och lägg på plåt att jäsa ca 30 minuter under bakduk. Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk.

Fyllningen:

Mal mandeln och tillsätt socker, rör ut i mjölk till lagom konsistens.


Hembakt bröd!



Nu har jag bestämt mig för att börja baka bröd till oss här hemma istället för att köpa färdigbakat. Dels är hembakat mycket godare och så vet man vad det innehåller, inga konserveringsmedel mm.  Tar inte särskilt lång tid heller, gäller bara att ta sig för!

Här kommer receptet på den ena sorten jag slängde ihop idag.

Ingredienser

50 gr jäst
1,2 l vatten (37°)
2 msk flingsalt
2 msk socker
2 msk olja
ev smaksättning såsom fänkålsfrö, solroskärnor, linfrö mm (valfri mängd )
ca 1000 g fullkorns  vetemjöl
ca 500 g grovt rågmjöl

linfrö + solroskärnor att strö över


 Smula jästen i stor degbunke, värm vatten till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt salt, socker och ev smaksättning. Oljan och mjöl till lakom konsistens. Fast, men ej klibbfri(du ska kunna knåda den efter jäsning)
Täck och låt jäsa ca 60 minuter.

 Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp degen och knåda den något, ev med lite mjöl, så/tills att den går att arbeta med. Gör bullar i valfri storlek alt 2 stora bröd och lägg på plåt. Låt jäsa ca 15-20 minuter och pensla sedan med vatten och strö över lite frön alt grovt rågmjöl. Grädda i ca 40 minuter. De ska vara relativt lätta och låta ihåliga när man knackar på dem, då är de färdiga!  Låt svalna på galler under bakduk.

Gojibär




Detta är gojibär för er som undrar, de växer i amazonas och är energifattiga och supernyttiga. ca 25 stycken väger 1 gram. Då kan man äta några! Smakar ungefär som russin men är lite hårdare och mindre söta. Kan äte dem som snacks i stället för annat onyttigt, det finns även goji+mörkchoklad då är de täckta och ser ut som små godisar, men nyttigare! De är verkligen goda som snacks! (superfruits goji+choklad 280 gr för ca 149 kr)  vanliga torkade (risenta 80 gr för ca 25 kr) finns på Life b la


"Varför ska jag äta gojibär?

Gojibär innehåller betasitosterol som sänker det onyttiga kolesterolet. De innehåller vidare lutein och zeaxantin som i studier visat sig vara betydelsefulla för att skydda ögat och gula fläcken mot skadlig uv-strålning.De är rika på betakaroten som är en viktig antioxidant och innehåller flertalet av de essentiella aminosyrorna kroppen inte kan producera. Man kan äta 20-30g/dag."   

 (källa:superfoods.se)


Müslibröd med nyttiga Gojibär






Ingredienser


50 gr jäst
5 dl vatten
1 dl havregryn
0,5 dl torkade gojibär(grovt hackade)
0,5 dl krossade eller hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
1 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
3-6 dl lantvetemjöl


Smula jästen i en degbunke och värm vatten till 37 grader. Lös upp jästen med degspadet och tillsätt de torra ingredienserna, avsluta med vetemjöl tills degen får lagom konsistens. Låt stå och jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda degen något på mjölat bakbord och dela till två st limpor och låt sedan jäsa 40 minuter till under bakduk på plåt.

Grädda i 30-35 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Äppelmuffins





Igårkväll var jag på "homeparty" hos mamma. Demonstration av hudvårdsprodukter, jätteskoj! Som grund är det ett recept på äppelmuffins av Leila Lindholm, men som vanligt har jag gjort om det en aning. De blev en klar favorit!




Ingredienser

Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små.

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

3.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna.

5.  Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Middagstips!




Räkwok med chili och vitlök blev det ikväll. Lite "man tager vad man haver" Men det blev kanongott! Här kommer receptet!



INGREDIENSER


Olivolja
½ tsk curry
2 klyftor vitlök
2 strimlade morötter
1 rödlök
1 färsk chili
1 gul paprika
1 msk flytande honung
1 msk mango chutney
Broccoli efter behag
Rödkål efter behag
salt
svartpeppar
ca 3 dl räkor


Börja med att skala morötter och strimla, fräs i wokpanna med olivolja, curry och vitlök. Blanda sedan i, i den ordning det står. Räkorna ska bara hinna bli varma. Serveras med valfritt tillbehör.


Min choklad och banankaka




Ingredienser


1 dl strösocker
1 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
0.5 tsk malen kanel
0.5 tsk malen ingefära

smör och ströbröd till formen


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.

3. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen.

4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.

5. Fyll en smord och bröad 24 cm i diameters kakform med löstagbara kanter.

6. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter.




RSS 2.0