Hemlagad lingonsylt

      


Här hemma äter vi ganska mycket havregrynsgröt och lingonsylt är ett populärt tillbehör! Passade då på att använda de lingon jag hade låg i frysen..  Perfekt som gå bort present också!

Ca 1,5 l lingonsylt.

1,2 kg lingon
500 gr syltsocker
2 dl strösocker
1 dl vatten

Kokas i ca 10 minuter, skummas väl och hälls upp på varma glasburkar. För att den ska hålla bättre ska burkarna vara desinfiserade, vilket man gör lättast genom att ställa dem på en plåt och sätta in i ugnen och värma till 150 grader. Låt de stå tills sylten kokat färdigt, bara att ta ut och hälla upp! Förvaras mörkt och svalt.

Mina veteskorpor med graham och kummin

                                  Ett perfekt mellanmål eller tilltugg till kvällsteet!

Ingredienser

150 gr margarin el 100 gr ister
50 gr färsk jäst
5 dl mjölk
½ msk salt
2 tsk stött kummin
2 dl vetekli
1 tsk hjorthornssalt
5 dl grahamsmjöl
ca 7  dl vetemjölSmält margarin/ister, blanda i mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, rör ut jästen i degspadet och tillsätt salt, nystött kummin, vetekli, grahamsmjöl blandat med hjorthornssaltet. Till sist vetemjöl till lagom konsistens. Den ska vara lös men släppa från degbunkens kanter. Låt jäsa 40 minuter.

Rulla lägnder ca 5 cm i diameter och skiva upp i bitar och lägg med snittytan upp på plåtar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.  Det blir 60-70 st. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda ca 8-10 minuter, ta ut och dela bullarna med en brödkniv. Lägg tillbaka på plåt med snittytan upp, rosta i 175 grader tills de får lite färg, sänk till 75 grader och låt stå och torka med ugnsluckan lite på glänt. Alt öppna då och då för att släppa ut ånga. Men de behöver stå tills de är helt torra dvs hårda i snittytan. Låt svalna och förvara torrt och svalt i skafferiet.


RSS 2.0