Födelsedagsfika!



Bakade till min pappas födelsedagsfika igår. Bjöd på denna vetekrans med smak av äpple och mandel, Franska macarons och gräddtårta m jordgubbar!  Oskar bakade även mördegskakor med lingon i form av traktorer, bilar mm.


Ingredienser

1 sats lyxig vetedeg med kardemumma (Leilas)
100
100 g mjukt smör
1
1 dl råsocker
2
2 msk malen kanel
200
200 g mandelmassa
1
2 stort rött äpple
50
50 g mandelspån
1
1 st  ägg till pensling


Gör degen(samma som mina blåbärsbullar) och låt stå att jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 min. 

Fyllning:
Rör ihop smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig smet. Riv sist i äpplena.

Dela degen i två delar och kavla ut var och en till en rektangel ca 0,5 cm tjock. Dela fyllningen på två och bred ut på rektanglarna och rulla sedan i hop till två tighta rullar. Forma till ringar och lägg i smorda springformar. Klipp med en sax sneda snitt ca 5 cm djupa med 1 cm mellanrumm och vik sedan upp snitten åt vartannat håll. Låt jäsa 40 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 25 min i varmluft på 175 grader. 200 grader i vanlig ugn.




Ingredienser

Grundrecept mandelkakor
4 4 st ekologiska äggvitor
0.5
0.5 dl strösocker
150
150 g skållad och malen sötmandel
4
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 100 g mjukt smör
1.5
1.5 dl florsocker
1
1 tsk vaniljsocker
1
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg



Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker. Dela ev upp smeten i skålar och färga in den i olika färger. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna

Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.





Vaniljbottnar fyllda med geischa-fluff, kokosgrädde och jordgubbsmousse.


Gräddtårta m jordgubbar!


Vaniljbottnar fyllda med geischa-fluff, kokosgrädde och jordgubbsmousse.

Ahlgrensbilar-fluff!



                                                     

                                            Det perfekta att ha mellan tårtbottnarna för dem som gillar bilar!



Ingredienser

3 dl vispgrädde                                                                              
60 g Ahlgrensbilar(jag tar bara en färg+ några vita om det int räcker ur en påse, sen förstärker jag färgen med
lite karamellfärg för extra effekt!)


Mjuka upp bilarna i mikron på låg effekt i 1 minut eller tills de är mjuka och fluffiga.
Värm under tiden vispgrädden och vicka i bilarna. Rör tills bilarna smälter i grädden
och tillsätt ev karamellfärg. Låt stå i kylen till dagen efter. Vispa sedan upp det och
använd som lager i tårtan.

OBS!!  Grädden får INTE koka!

Lycka till!


Star Wars tårta

           

                        

           

Ljusa bottnar fyllda med vaniljgrädde och mörk choklad, och grönt alhgrensbilar fluff. Spacklad med grädde och täckt med marsipan/sugarpaste. Dekoration i mp och fp, kristyr och sockerpärlor.

En skrivartårta till mamma

                       

Mamma ville ha tårta med sig till skolan när hon fyllde år, detta blev resultatet! En skrivar tårta till eleverna på skrivarlinjen..

           

                         




Havre Tekakor

                      


Nu var det dags att baka lite matbröd här hemma igen! Ville få till goda tekakor och provade ett recept med rostade havregryn i. Blev ett luftigt bröd med god smak!


Ingredienser

3 dl havregryn(fiberberikade använde jag)
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1 l vetemjöl special


Rosta havregrynen i långpanna i 200 grader. Rör om lite då och då. ca 5-10 min. Tills det börjar lukta havre och de får lite färg.

Smula jästen i en degbunke och tillsätt ljummet vatten, salt, honung och havregryn. Blanda sedan i mjölet till lagom konsistens och låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Själp upp degen på mjölat bakbord. Dela i 16 delar, utan att knåda och tryck ut till runda kakor, ca ½ cm tjocka. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Nagga med gaffel innan gräddning. Gräddas ca 12 minuter i 225 grader varmluft.

Variant av ljust formbröd m surdeg

                      


Gjorde en variant på senaste formbrödet. Lade till 1 dl hela linfrön och 1 dl solroskärnor i degen. Blev gott!
För recept kika på inlägget Ljust formbröd m surdeg.  http://hannasoderlunds.blogg.se/2010/april/ljust-formbrod-m-surdeg.html

Underbara blåbärsbullar!






Ingredienser

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl (gärna special)

Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Fyllning:
100 gr mjukt smör
2 msk kanel
0,5 dl socker

3 dl frysta/halvtinade blåbär
1 msk florsocker
1 msk maizena


Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
    
Rör ihop kanel-fyllningen. Blanda i separat skål blåbär, florsocker och maizena. (Maizena föra att blåbären inte ska vattna sig för mycket)

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 1,5 cm tjock. Bred ut fyllningen och strö ut blåbären. Rulla ihop till en tight rulle och skär sedan i 2,5 cm tjocka skivor. Lägg i formar och ställ på plåt för att jäsa i cirka 20-30 minuter(utan bakduk )  =)  Lägg de gärna i en muffinsplåt, så får de fin form!

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i ca 10 minuter till de blir lite gyllene på toppen! Låt svalna under bakduk.

 


Prinsesstårta

                        


                        Oskars dagiskompis hade kalas och jag fick äran att baka tårtan!







Mascarponecheesecake

        


Igår hade vi lunchgäster, då bjöd jag på Mascarponecheesecake. Leila Lindholms recept. Hon gjorde den i onsdags i Leila bakar på tv4+. Såååå god.

Ingredienser

4 ägg
1,5 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
200 gr mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 gr digestivekex


Krossa digestivekexen i en plastpåse eller mixer. Dela äggulor och vitor. Vispa gulorna med strösocker och rivet citronskal, rör ner mascarponen. Vispa grädden och rör ner i ostsmeten. Vispa till sist(med ren visp) äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
Varva smet och smulor i en sockerkaksform, börja med smet, avsluta med digestive. Ställ i frysen 3-4 timmar innan servering. Ta fram den och spola utsidan med varmt vatten för att själpa upp den ur formen. Man kan få hjälpa till lite med en kniv i kanterna. Lycka till!

Hannas banankaka


 

Ingredienser

150 gr mjukt smör el. margarin
1 dl strösocker
1,5 dl florsocker
2 bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 tsk kanel

smör och kokos att bröa formen med.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, strösocker och florsocker mjukt och krämigt. Mosa bananerna och rör ner i smeten. Rör i äggen. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd försiktigt ner det i smeten. Bred ut i formen och grädda ca 30-35 minuter.

Tårta till Max!


               

 

                    

  

RSS 2.0