Rågsurdeg Grundrecept

Detta recept på rågsurdegsgrund hittade jag i Buffé tidningen.  Jag måste säga att det är väldigt kul med surdegsbak! Det gäller att planera lite bara. Detta är ett recept på en rågsurdegsgrund, som man kan när den är klar, ha ståendes i kylen och mata den ett par gånger i veckan. Men de första fem dagarna ska den stå i ca 25 grader.
Dag 1, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
30 g (1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Rör ihop vatten och mjöl i en rymlig glasburk. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 20–25 grader.

 

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

 

Dag 4, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
90 g (1 1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

 

Dag 4, kväll
100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (1 dl) ekologiskt rågmjöl

 

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt (eller dela till fler surdegar) utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

 

Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

 

Dag 5, kväll
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0