Underbara blåbärsbullar!






Ingredienser

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl (gärna special)

Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Fyllning:
100 gr mjukt smör
2 msk kanel
0,5 dl socker

3 dl frysta/halvtinade blåbär
1 msk florsocker
1 msk maizena


Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
    
Rör ihop kanel-fyllningen. Blanda i separat skål blåbär, florsocker och maizena. (Maizena föra att blåbären inte ska vattna sig för mycket)

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 1,5 cm tjock. Bred ut fyllningen och strö ut blåbären. Rulla ihop till en tight rulle och skär sedan i 2,5 cm tjocka skivor. Lägg i formar och ställ på plåt för att jäsa i cirka 20-30 minuter(utan bakduk )  =)  Lägg de gärna i en muffinsplåt, så får de fin form!

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i ca 10 minuter till de blir lite gyllene på toppen! Låt svalna under bakduk.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0